Juhanan Joululimppu!
Ainekset
n. 40 viipaletta
- 5dlrasvatonta piimää
- 40ghiivaa
- 1dlsiirappia
- 1 1/2dlkaljamaltaita
- 1 1/2dlPirkka Luomu kauraleseitä
- 1tlsuolaa
- 1 1/2dlruisjauhoja
- 7-8dlvehnäjauhoja
- 1/2dlöljyä
Vuoan voiteluun
- Pirkka voita
Voiteluun
- 1rklsiirappia
- 1rklkiehuvaa vettä
Valmistus
yli 60 min- Kuumenna piimä kädenlämpöiseksi. Murenna piimän joukkoon hiiva. Lisää siirappi, maltaat, kauraleseet ja suola. Alusta taikinaan ruisjauhot ja vähitellen vehnäjauhot. Lisää öljy alustamisen loppuvaiheessa. Taikina saa jäädä mahdollisimman löysäksi.
- Jaa taikina kahteen voideltuun suorakaiteen muotoiseen vuokaan. Käytä jauhoja apuna. Painele taikina vuokaan ja pistele haarukalla. Peitä vuoat liinalla ja kohota vähintään tunnin ajan.
- Paista leivät 175-asteisessa uunissa alimmalla tasolla noin 1 tunti. Voitele leivät siirappivedellä ja jatka paistamista 150 asteessa puoli tuntia. Peitä leivät leivinpaperilla paistamisen loppupuolella, ettei pinta tummu liikaa.
- Voitele uunista otetut leivät siirappivedellä. Kumoa leivät hieman jäähtyneinä vuoista.
- Kääri täysin jäähtyneet leivät muoviin. Saaristolaisleipä on parhaimmillaan parin päivän kuluttua.
- Annoksesta tulee 2 vuokaleipää.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti